Binaire optie handel, ook vaak aangeduid als digitale handel in opties, is een speciaal type van optie handel, waarin een contract wordt afgesloten met slechts twee mogelijke uitkomsten – in-the-money of out-of-the-money, op basis van, actieve prijsstijgingen of dalingen in overeenstemming met de voorspelling van de handelaar.

Option trading bestaat al heel lang, maar in het verleden werd alleen het behandeld als een over-the-counter (OTC) transactie, met weinig tot geen regelgeving. In 1973 werd de Chicago Board Options Exchange (CBOE) gevormd door de Chicago Board of Trade, waarmee een gereglementeerd platform om opties te verhandelen werd gecreëerd . De CBOE was het  eerste opties ‘handelsklimaat’ , en blijft de grootste, maar na haar oprichting werden vele andere optie markten toegevoegd aan hun rooster.

Door de jaren heen is de regelgeving toegenomen, en werden de transacties betrouwbaarder. De Options Clearing Corporation (OCC) werd opgericht om ervoor te zorgen dat handelaren kochten of verkochten  wat ze zeiden dat ze dat zou doen. Het niet naleven van de regels resulteert in een verbod, dat kan tijdelijk of levenslang zijn.

Binaire opties waren een voor de hand liggende uitbreiding van de handel in opties, met behulp van een exotische mechanisme om een eenvoudiger en meer transparante vorm van handel te creëren met minder speculatie. Hoewel het concept al vroeg werd ontwikkeld, werden binaire opties jarenlang behandeld als een eenvoudige over-the-counter-instrument. Als gevolg daarvan heeft een echte liquide markt niet echt bestaan, en er was dan ook geen regeling voor binaire opties. De moderne binaire optie, die nu meestal zelfstandig wordt gekocht door een handelaar, was toen vrijwel ongehoord, en de binaire opties waren in plaats daarvan slechts een klein deel van een groter complex contract.

In 2007 heeft de Opties Clearing Corporation  een voorstel gedaan voor een wijziging van de regel om binaire opties te verhandelen op de belangrijkste markten. In het begin van 2008 heeft de SEC deze wijziging goedgekeurd, waardoor het legaal is voor markten om binaire opties te zien als verhandelbare contracten. In mei 2008 werd de American Stock Exchange de eerste die binaire opties publiekelijk aanbood., en de CBOE volgde in juni.

Beide van deze markt verhandelde binaire opties zijn zeer beperkt in vergelijking met binaire opties de meeste online handelaren gewend zijn. Bijvoorbeeld, op de CBOE kan men opties kopen op slechts twee indices – de CBOE Volatility Index en de S & P 500. Alleen Call contracten kunnen worden gekocht, met 1-punts en 5-punts intervallen.

In de afgelopen jaren, met de snelle toename van robuuste online tools en platforms, is online binaire optie handel ongelooflijk populair geworden. In tegenstelling tot de meer strak gereguleerde vormen van binaire optie handel die plaatsvindt op de belangrijkste markten, kunnen de online digitale transacties gebruik maken van nog veel meer onderliggende activa, en veel meer flexibiliteit in hun timing, uitoefenprijzen, en contract opties. Sinds 2009 zijn ze zeer populair geworden bij de handelaars als een manier, het risico in optiehandel te beperken, waardoor meer dynamische strategieën worden ontwikkeld. Er zijn een aantal platformen opgedoken, met constant evoluerende technologie om beter te kunnen handelen en de belegger meer lucratieve trades te kunnen laten maken.